2 comentarios

ALMORZO NAVIDEÑO CON 2º DE BAC!!!




Pois hoxe os alumnos de 2º de BAC poidemos disfrutar dun almorzo saudable, e como non preguntaredesvos que comemos. Pois o noso menú foi:
-Sandwich de xamón e queixo ou de chorizo e queixo.
- Sandwich de crema de cacao ecolóxica
- Poidemos degustar unha comida tipicamente andaluza: trátase de dunha rodaja de laranxa xunto cunha rodaja de kiwi cun lixeiro toque de canela, realmente delicioso.
- Froita: mazá
- Poidemos beber tamen un chocolate quentiño, que nestes días senta moi ben.
Con este almorzo saúdable, damos fin á primeira avaliación, non sen antes anunciar que catro dos nosos alumnos de 2º de BAC acudirán ás olimpiadas de bioloxía!!!!! De calquera forma informaremos desta boa nova á volta de vacacións.
Bo nadal!!!

1 comentarios

CONTINUAMOS COA SEMANA DA SAÚDE!!

Segumos coa nosa semana da Saude. A semana pasada poidemos degustar o Pionono, cociñado nas mans de X. Caruncho, o cal nos ensinou a sua magnífica receita. Hai que admitir que ten moi boa maña para a cociña... mmm.
Ainda que despois de comer tamén teremos que traballar nos nosos respectivos traballos, que todohai que dicilo, vai vento en popa!!!


2 comentarios

ALMORZO SAUDABLE CON 1º DE BAC, RIQUÍSIMO!!


Os alumnos de 1º de BAC puideron gozar dun almorzo saúdable, e preguntaredesvos, cal foi o menu? Pois o seguinte
Crema Budwing, deliciosa
Zumos de limonada, mazán, pomelo
Froita: plátano, mandarina, mazás
Sandwich de chorizo e lombo ecolóxicos
Biscoito de millo e torradas de crema de cacao
Bebida de arroz con cacao e de almendoa con cacao

!!!Todo delicioso!!! Agora a probar na casa!!

4 comentarios

COMEZAMOS A PREPARAR A VII SEMANA DA SAÚDE!!




Coma todos os anos comezamos a preparar a nosa Semana da Saúde, no IES Parga Pondal, con moito entusiasmo e con moitas ganas coma sempre.

Como temos por costume quedamos a comer no laboratorio, convertido en cociña durante unhas horas onde puidemos colaborar nela, e aprender desde como se lle quita a cáscara ao ovo ata como se cociñan moitos alimentos saúdables. Fomos ensinados polas nosas profes Mª José e Ana Luz.


Que foi o que comemos??
Pois comemos arroz, polo asado, ensalada (moi completa), froita ... ademais de todo, poidemos degustar té de algas e té de cacao, sin dúbida algunha moi ricos!!

Ademais de todo esto, xa case rematamos a planificación da semana da Saúde.

En resumo, a nosa Semana da Saúde vai vento en popa!!!!!
































TEMOS MOITAS ESPERANZAS POSTAS NELA!!!

2 comentarios

TENDAS BIO en aumento!!

Pincha no título para ver o vídeo.
Actualmente contamos con poucas tendas bio.
Unha tenda deste tipo de productos foi aberta n'A Coruña fai uns días, e xa posúe un numero considerable de clientes. Debemos de ter en conta que consumir alimentos de tipo bio, axúdanos a mellorar a nosa saúde e por tanto a vivir máis e mellor.
Nesta tenda poderemos atopar productos integramente biolóxicos, non só para alimentarnos senón para o noso aseo diario, cafetaría...
O certo é que non só nos beneficiariamos nós, senón que axudariamos ó medio ambiente (tan necesitado nestas últimas décadas) e ós propios animais que nos aportan os seus nutrientes, polo que a súa propia saúde e os medios de condicións nos que vivan, indirectamente, repercuten en nós.
Ademais de todo isto, agora xa sabemos grazas a epixenética (máis aló da xenética), que a nosa dieta, estilo de vida...pode activar como desactivar os nosos xens e predispoñelos para sufrir determinadas enfermidades.
As tendas bio, ecolóxicas, coma esta que abriu n'A Coruña, asegúranos a calidade dos seus produtos.
SOMOS O QUE COMEMOS.

2 comentarios

Por un gran discurso!!

Pincha no título do artigo para ver o vídeo.

2 comentarios

Un novo curso con novas sorpresas!!



Empezamos o curso con moitas ganas! Seguro que será igual ou mellor que o pasado!!
Este ano espéranos a visita á Atapuerca, na que o pasaremos tan ben ou mellor como cando fomos a Madrid. Esta saída celebrárase aproximadamente en Marzo. Será un ocasión única para divertirse xuntos e coñecernos mellor, para aprender novas cousas sobra as devanceiras civilizacións, e como non, para coñecer novos lugares.

Ademáis esperáranos a semana da saúde, que será xa a nosa VII!! E a nosa edición da revista. Recordarvos que na outra semana da saúde quedamos segundo no concurso celebrado pola Fundación Barrié, así que este ano só queda ir polo primeiro posto!!

Seguramente durante o curso teremos algunha que outra charla como o ano pasado. Quédanos por diante un ano para enriquecernos con coñecementos útiles para o noso día a día e por disfrutar!! Todos os cursos son especiais e únicos, a súa maneira!!

Desexarvos un feliz ano, e moita sorte!! E xa nin digamos: "HAI QUE ESTUDIAR TAMÉN"!!

2 comentarios

LAS RECOMPENSAS DE ESTE FIN DE CURSO: LOS PREMIOS DE LA FUNDACIÓN BARRIÉ










1 comentarios

PEQUENOS & GRANDES NUTRICONSELLOS

Comentarios ao artigo da revista MH,

por CRISTINA VELO FACAL, DE 1º de bac A

1.- APÚNTATE AL ''SLOW FOOD''

Con respecto ao primeiro articulo, pareceme que está ben, mais creo que lle falta o de que debemos comer acompañados e falando con outras personas. No meu caso, falar mentres comemos alegrame o día, senon notome mais apagada.

2.- DA COLOR Y VOLUMEN A TU PLATO

Con respecto ao segundo artigo, estou dacordo, xa que podes aportarlle ao teu corpo outras proteínas que non sexan as animais e en tanta cantidade, ademais, necesitamos comer un pouco de todo cada día, para estar sanos.

3.- TOMATE UNA SOPA

Unha sopa (ou crema) producenos unha maior sensación de saciedade, enton despois comeremos menos. Esta, a poder ser, que non leve nata xa que é un derivado do leite. Se se fai unhaa crema, xa se pode facer de verduras, e así xa producimos unha maior inxesta de verduras, as cales son moi recomendables en verán para todas aquelas persoas que se queiran poñer morenas.

PLAN PARA UN DÍA

Con respecto ao PLAN PARA UN DÍA chamame a atención que nada máis levantarse hai que tomar limón. Xusto para o que nos dixeches ti, para axustar o pH do corpo, xa que cando nos levantamos estamos cun pH ácido, e o limón o que fai é alcalinizar. Chamame tamen a atención deste artigo os 5 minutos de exercicio despois de levantarse e antes de desayunar, xa que me recorda o artigo que comentamos en clase.
No desayuno chamame a atención a piña. Di claramente piña natural, xa que a enlatada pode ter substancias do que é a propia lata, semellantes á das conservas.
Outro punto que me chama a atención é a leite desnatada. E a min acabame de surgir unha pregunta. Podense mezlar as leites vexetais con café non?
Eu destacaría as infusións que aparecen aquí, e a pouca auga que aparece "sola". É ben sabido que 5 tazas de té verde reducen a placa de ateroma, polo tanto vexoo, aínda máis ventaxoso que tomar auga sola, xa que tanto a infusión coma o limón aportannos ventaxas.
Como ti xa nos dixeras na clase a cena debe ser mais lixeira que a comida, xa que de noite metabolizamos peor. Aquí propoñennos unha simple ensalada eu penso que bastante completa, pero véxolle un inconveniente. As sardiñas en aceite, se son de conserva, levaran tóxicos da lata. Por outro lado tamén están ben, xa que as sardiñas son unha fonte de W3 . Ó aceite de oliva faltaríalle que fose virgen de primera presión en frío, E tal vez nese mesmo plan poderiamos quitar o sal.
Penso que antes de ir pa cama, como nos mostra aquí deberiamos tomar froita. Eu de feito se tomo froita síntome mellor, sobre todo con plátano, xa que é lixeiro.
E por último a infusión relaxante cunha culleradiña de mel, pareceme unha boa alternativa, xa que estamos recorrendo a un endulzante natural, que contén propóleo, bo para o inverno, para a garganta.

4. ALÍATE CON EL COLOR MARRÓN

O número 4 dinos que tomemos fariñas integrales. A min gustariame salíantar que poderíamos facer uso das fariñas de kamut ou espelta, boas xa para os nosos antecesores, e ao fin e ao cabo non notas moita diferenza mentras o mastigas, xa que saben semellante. Ao igual que o yogurt ecologico. A min gustanme bastante máis os yogures ecolóxicos de fresa (casa grande de canceda) que os da marca danone, por exemplo.´

5.- DUERME MÁS PARA PESAR MENOS

Canto mais durmamos, mais adelgazamos debido a que as hormonas que regulan o apetito, fan que a xente teña máis fame se non durme máis tempo, e aínda que coman menos, engordarán mais.

6.- PASA DE LA GRASA

O
número 6 vexoo bastante ben. Ademáis de que o ketchup, non é como tomar unha salsa de tomate natural. Xa se ve nada máis poñelo no plato. Ademáis que nas pizzas caseras, sabe moito mellor a salsa de tomate natural que o resto todo.

7. ELIGE BIEN LOS INGREDIENTES

No nº 7 tamén o vexo bastante ben, o que vexo que está un pouco mal, é que no que levo visto de dieta non vexo pescado, o cal é unha fonte moi importante de W3 como de I.

8.TOMA TÉ VERDE O TÉ OOLONG

O nº 8 prácticamente xa o dixen antes. Eu estou a favor do té verde, xa que reduce a placa de ateroma, axudandolle ao noso sistema cardíaco a funcionar mellor.

9. SIN AZÚCAR

O nº 9, penso que xa sobra. Non só polas burbujas. As bebidas coma a coca-cola, levan, a parte de montóns de azucar (nas normais, nas light leva aspartamo), acido ortofosfórico, o cal non lle axuda nada aos nosos ósos, polo feito de que os ósos teñen a cobertura de fosfato calcico, polo tanto destrúirano.

10. USA VASOS LARGOS

Ten relación co noso cerebro, sen querelo, bebemos máis canto maior é o noso vaso.

11. ALTERNA AGUA CON ALCOL

No nº 11, estou dacordo, e non estou dacordo ao mesmo tempo. Se o viño, por exemplo é un derivado de uva, a cal é unha froita, esta contería agua, aínda que en menos cantidade que H2O pura.

12. PROCURA COMER EN CASA

O nº 12 pareceme unha barbaridade. Fóra da casa, sobra dicir que lle botan calquera cousa á comida, en calquera restaurante, para que a comida sepa máis.
Penso que cando se veña de traballar o día anterior podes facer a comida do día seguinte, e podes levala nun taper a donde vaias. Deste xeito sabes o que comes. Nesta parte tamén vexo un inconveniente. Bolsas de ensalada xa lista? penso que non da tanto traballo ir á tenda e comprar unha leituga. A poder ser a tenda que sexa de confianza.

13. HAZ PAUSAS

O número 13 pareceme semellante ao 1 polo feito de que facendo pausas, a sensación de saciedad se produza antes.

14. ESCOGE EL MEJOR PLATO

Ten relación directa co noso cerebro, como no apartado 10, nós tendemos a acabarnos todo o que temos no plato, entón se collemos un plato de postre comeremos menos cantidade.

15. PRACTICA EL ''HARA HACHI BU''

Non nº 15 chamame a atención polo feito que dis ti, das costumbres dos chinos/ japoneses. O dificil sería saber cal é o teu 80%!!!!! :)

16. APRENDE A PEDIR

No nº 16 eu engadiría cunha gota de aceite de lino.
Nos seguintes apartados estase intentando rechazar os fritos. Estes apórtannos W6, do cal temos un exceso no noso corpo polo tanto se podemos facer eso para equilibrar os Ws seria ventaxoso.

17. APROVECHA LAS LEGUMBRES

Os vegetarianos pesarán menos que os carnívoros, pero non é moi recomendable ser vegetariano, xa que aínda que teñamos un exceso de proteína animal, é necesaria.

18. 100 CALORÍAS MENOS AL DÍA

Ti sempre nos dis que media hora diaria a un paso acelerado nos chega. Aquí, faise bastante ejercicio, o que non mata a ninguén, e co que eu estou dacordo. Ademais co de limpar a casa xa matas dous paxaros dun tiro

19. HAZ MÚSCULO

No punto 19 eu simplemente poñería que facer ejercicio media hora ao día é bo.

20. ECHA PICANTE

O picante axuda a acelerar o metabolismo para queimar mais grasa, entón é conveniente botarllo a certos alimentos.

Como xa dixen antes, o que noto é unha falta de pescado (a non ser as sardinillas con aceite), e de certos elementos, ademais de noces que non as vexo por ningún lado.

1 comentarios

2º da ESO EN GANDARÍO: AULA XUVENTUR

APRENDIMOS E DIVERTÍMONOS, aí tedes algunha foto,queremos que se repita, os profes e monitores quedaron contentos , así que o próximo ano volveremos a intentalo




























































Programa AULA XUVENTUR
GANDARIO 23-24-25 MAIO
Alumnos/as 2º ESO IES Isidro Parga Pondal

PROGRAMA DIA A DIA

Primeiro día 23 Maio
-Visita o CEIDA Centro de Extensión universitaria e Divulgación Ambiental de Galicia.
-Aula do mar: centro de interpretación do monumento natural Costa de Dexo-Serantes, antigua casa do fareiro dos Faros de Mera.
-Visita o Aquarium Finisterrae
- Xogos e velada nocturna

Segundo día 24 Maio
Un espléndido día de sol
-Visita a Reserva Mariña dos Miñarzos en Carnota. Estudio de todo o referente a pesca sostible, a vida mariñeira, ás embarcacións tradicionais.
XENIAL!!!!, Milucho explicounos a importancia da reserva mariña, saímos a navegar unha hora nos barcos dos “PEPES” , coñecimos as artes de pesca antigas e comparamos coas modernas,as ventaxas e inconvintes que PEPITA nos contou, vimos os tanques donde cultivan rodaballos e donde distribúen por idades as crías, observamos dende a costa como pescaban os percebes y nos ensinaban a valorar os bos com REME.
Terceiro día 25 Maio
Outro maravilloso día de sol
-Intermareal na praia de Gandarío observar a distribución que presenta a flora e fauna intermareal e recoñecer a franxa entre mareas.Collimos mostras para estudia na clase o seguinte día. Foi divertido, nunca viramos a beira do mar de esta forma

0 comentarios

ALGUNAS NOTICIAS EN PRENSA DEL DIA DE LA CIENCIA EN LA CALLE

Ciencia para pasárselo pipa
La ciencia desborda hoy los museos para salir a la calle
El epicentro de la celebración estará en el entorno de la Casa de las Ciencias, aunque se extenderá a otros lugares


Llueve sobre la ciencia

El saber vuelve a tomar Santa Margarita

6 comentarios

2º PREMIO EN EL DIA DE LA CIENCIA EN LA CALLE



















Hoy se celebró el dia de la cienca en la calle. participamos un año más, con la novedad de que la FUNDACIÓN BARRIÉ CON LA CIENCIA realizaba un concurso dentro de su programa OBJETIVOBARRIÉ 2016, en el que había que votar el OBJETIVO DE LA ACTIVIDAD más interesante de entre las participantes, mediante votación del público asistente .
Pues bien, quedamos de SEGUNDOS, de entre 29 participantes. Nuestro trabajo fue
Título ALIMENTA TU SALUD
Objetivo
1-Promover la salud a través de la alimentación enseñando a combinar los alimentos,comprar equilibradamente y cocinar de modo adecuado.
Breve descripción
La Biología trata de armonizar naturaleza y salud, a través del conocimiento de los nutrientes, su asimilación, la selección de los alimentos propios de cada estación y su proximidad de producción






















4 comentarios

COMO SIEMPRE NUESTRA REVISTA TAMBIÉN EN LA VOZ DE GALICIA

En la VOZ DE GALICIA DEL DOMINGO DIA 1 DE MAYO, HABLAN DE LA PRESENTACIÓN DE NUESTRO NUESTRO NÚMERO DE ROTATIVA SAUDABLE Y DE LA REVISTA DE LOS COMPAÑEROS DE FILOSOFÍA (clic en el título)

4 comentarios

LOS AMIGOS Y AMIGAS DE PORTOMUIÑOS

lOS AMIGOS Y AMIGAS DE PORTOMUIÑOS, COLABORADORES SIEMPRE DESINTERESADOS, NOS PUBLICAN EN SU BLOG, (clic en el título)

JUEVES 14 DE ABRIL DE 2011

Esta primavera el sabor a mar está en el aire...





...y en el instituto de Carballo, IES Parga Pondal y en su Semana de la Salud.
Mª José, profesora de este instituto coruñés, promueve cada año la Semana de la Salud e incentiva a sus alumnos durante todo el curso escolar a que prueben nuevos alimentos, pierdan el miedo a las verduras y cocinen platos deliciosos y sanos en sus talleres cada semana. Y así es que sus alumnos le han perdido el miedo a las verduras de mar y las cocinan y comen como un ingrediente más.

Y como muestra, aquí tenéis el trabajo sobre las algas que nos han enviado, con receta incluida!

5 comentarios

UN NUEVO NÚMERO, EL 6º, DE ROTATIVA SAUDABLE

El viernes 29 de mayo hicimos la presentación pública de la 6ª edición de ROTATIVA SAUDABLE y EL PAÍS DE LOS ESTUDIANTES





5 comentarios

ROTATIVA SAUDABLE VI - 2011

NOVAS PARA MAÑÁ
DÍA 29 DE ABRIL
NA BIBLIOTECA DO CENTRO
ás 12.20h terán lugar dúas presentacións
da man dos alumnos/as de bacharelato.
- A revista de Ciencias Rotativa Saudable VI - 2011
- O periódico "O País dos estudiantes"

Rotativa Saudable VI 2011 (pincha neste enlace e descargarás a presentación PowerPoint)


View


1 comentarios

VISITA DOS COMPAÑEIROS E COMPAÑEIRAS DO IES SALVADOR DE MADARIAGA

A visita do IES Salvador de Madariaga da Coruña foi o 12 Abril
Disfrutamos dunha merenda saudable, moi gustosa e suxerimoslles a idea de que fagan un día saudable coma nós. a merenda encantoulles
Bocatas de chouizo, crema de chocolate
Zumos de mandarina, uva, melocotón e laranxa
Biscoitos de espelta, rosquillas , barritas de muesli
Froita variada
Biscoito de iogur elaborado por Alba






















































2 comentarios

Fotos de La VI Semana de la Salud